Select Page

NOTÍCIES

Moussu T e lei Jovents publiquen nou llibre-CD ‘Navega!’

06/10/2016

‘Navega!’ és el novè àlbum del grup, que ja no és un projecte paral·lel, sinó una de les bandes més excitants del panorama musical de l’altre cantó dels Pirineus

El nou treball inclou llibre de 48 pàgines i un CD amb 11 noves cançons, 10 d’elles en provençal, que naveguen en un mar únic de poesia urbana provençal i ritmes creoles i blues

Sovint, i com diu el cantant del grup Tatou, els àlbums de Moussu T e lei Jovents han estat parits ‘sota el tòtem’ i, sovint també, el tòtem ha estat l’artwork triat per la portada. Pel seu nou disc ‘Navega!’, el guitarrista del grup Blu ha dibuixat un grup d’estibadors amb les grues i els vaixells d’un port com a fons, à la Fernand Léger (una de les majors influències del grup, tant per la seva aportació artística com per la seva visió i compromís per canviar el món als 30s i 40s). I aquest àlbum s’inspira a bastament en la memòria dels treballadors marítims de Marselha i La Ciotat, en la consciència de les seves lluites del passat i del present i, finalment també, en l’insolent orgull dels barris de classe treballadora…

Durant més d’una dècada, Moussu T e lei Jovents han estat navegant entre Marselha i Amèrica i entre el cor del segle XX i l’energia fresca del segle XXI. Formats per Tatou i Blu, MC i guitarrista de Massilia Sound System, el que fou en un començament un projecte paral·lel s’ha tornat gradualment en una de les bandes més excitants de l‘escena musical francesa gràcies a la seva única barreja de poesia urbana occitana, ritmes creoles i guitarres blues. Després de publicar el seu vuitè àlbum ‘Operette’ el 2014, amb el qual recollien les operetes marselleses del període d’entreguerres, Moussu T elei Jovents han tornat a l’estudi per rematar el seu nou disc!

‘Navega!’ ens ofereix un grapat de noves cançons i grans dosis de guitarres rockeres, com si Blu hagués tornat a les seves arrels (va créixer escoltant els herois de la guitarra dels 70s abans de la seva particular immersió en la música jamaicana).

Aquest apropament al blues és també una cosa occitana, doncs l’estructura lingüística de l’occità, com la de l’anglès, ens mostra una capacitat brutal per produir imatges lliures, canviant, polisèmiques. Per la seva banda, el francès és més estandarditzat, tendeix a la pròpia restricció, a la melancolia i la instropsecció mentre que la riquesa lingüística de l’occità alimenta impulsos instintius.

És així com el francès només el trobarem a la cançó “Louise B”, un tribut a l’exquisida Louise Brooks i els records dels enamoraments d’infància. L’occità és el vehicle per les altres 10 cançons, un vehicle que ens porta a celebrar les formes locals de vida i lluita socials o episodis com el que narra “La Balada d’Henri Diffonty”, una història de resistència al terror nazi amb la qual el grup recupera herois fins ara coneguts només per ser noms de carrers i que aquí ens explica i detalla en les seves dures vides diàries.

Tot plegat ens recorda que la voluntat de Moussu T e lei Jovents no és tan sols la de girar i girar i publicar discos, sinó també la d’aportar quelcom a les vides dels seus oients. Aquest és el rol dels músics a les societats tradicionals, com el del llegendari Joe Hill, que escriví grans cançons de les lluites sindicals als EUA fa un segle. La idea, altra vegada, ha estat la d’aportar noves cançons al nostre folklore urbà.

Compra disc “Navega” Moussu T e lei Jovents (2016)


MOUSSU T E LEI JOVENTS
‘Navega!’ on tour 2016

24/09 · L’Escale · Saint Michel
05/10 · FNAC Centre Bourse · Marseille
08/10 · Le dB · Narbonne
14/10 · Mélomane · Montpellier
15/10 · Le Massilia · Marseille
20/10 · Dock des Suds · Marseille
23/10 · Musicport Fest · Whitby (UK)
24/10 · The Forge · Aislaby (UK
28/10 · Festiv’Aure · Sarrancolin
29/10 · L’Accordeur · St Denis de Pile
04/11 · Le Kfé Quoi · Villeneuve
05/11 · Festival Après les Vendanges · Vaison La Romaine
12/11 · Festival Transmundial · Zurich (CH)
18/11 · KaZkAbaR · Joyeuse
25/10 · MJC · Douarnenez
26/10 · Le Vauban · Brest
01/12 · Le Brin de Zinc · Barberaz
02/12 · La Maroquinerie · Paris
03/12 · Le Gueulard Plus · Nilvange


DISCOGRAFIA

[widgetkit id=”74″]

Últimes entrades

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis.